Berapa?

1st stury...Di satu kadai malayu di Bahau..

Pelayan: minum apa bang?
Sia: kola ping taruh Nescafe ah
Pelayan: errrr. ummm kola 'pink' tiada bang, merah saja ada. taruh tu apa???
Kawan sia: (bagagar tu meja, katawa abis dia)

Lapas minum...
Sia: bang kira..
Pelayan: kira sekali? (maksud dia kira semua or asing-asing bayar)
Sia : iya jangan kira dua kali.
Pelayan: (mulut macam tu terung sudah..)

2nd stury..pi makan di kedai cina..
tauke: cakap mandrin - makan?
sia: wan tan ho
tauke: cakap mandrin - minum?
sia: (dengan konfiden nya) - milo ping.

suda lapas makan, panggil tauke.

sia: mai tan
tauke: cakap mandrin - %$#@$#%% <- nda paham apa dia cakap sia dengan selambanya kasi keluar rm 5 utk bayar lepas tu bediri mau jalan.
tauke: cakap melayu - 50 sen lagi bos.
sia: dengan malunya kasi keluar 50 sen lagi - sorry...
tauke: senyum.

Moral of the story:
1: Jan pura pura paham kalau tida paham apa urang cakap.
2: sentiasa kasi bayar pakai duit yg lagi besar dari nilai makanan, especially kalau tida paham bahasa yg tauke tu pakai.

3 scratch thoughts:

Princess Kathleen said...

yoyo...sa pun perna buat mcm ni..bikin malu ja...aih terasa!!! kakkakakka

smallville said...

Wakakaka...princess padan muka om kotoh! tp kan klu ko balik2 sda buat mcm tu ko jd slamba sja tuu..buat dehh! sja :P

Anonymous said...

Tak apa bah. yang penting ngam tu order :D